BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Londra

 

un oraș în centrul lumii - si o lume într-un oraș

 

Londra pe scurt

 

 

Capitala Regatului Unit, cel mai mare oraş din Europa, care găzduieşte peste şapte milioane de locuitori, Londra este centrul economic şi administrativ cel mai puternic al ţării. Înfiinţat de romani, drept centru pentru comerţul cu restul Europei, Londra este un oraş aglomerat şi cosmopolit. În fiecare an, mii de turişti vizitează clădirile sale istorice, muzeele, galeriile de artă şi magazinele şi urcă în autobuzele supraetajate tradiţionale.

 

 

Este capitala Regatului Unit situată în sud-estul ţării, pe valea fluviului Tamisa la aproape 80 km de locul de vărsare a acestuia în Marea Nordului. 
Poziţia geografică extrem de favorabilă a facilitat dezvoltarea unor funcţii economice complexe, dar şi afirmarea oraşului ca centru de importanţă mondială. A fost reşedinţa celui mai mare imperiu colonial pe care l-a cunoscut omenirea – Imperiul Britanic, dar a rămas şi astăzi unul dintre cele mai mari şi influente centre comerciale şi financiar-bancare ale lumii (Bursa de la Londra este un important barometru al stării economice a lumii). 
Londra îşi are originile în antichitate (Londinium), dar a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă începând cu Evul Mediu. Timp de 150 de ani, între 1800-1950, a fost cel mai mare oraş al lumii
Este un mare centru industrial, cu întreprinderi industriale situate la distanţe mari de oraş, cu o producţie diversificată (avioane, automobile, nave maritime, aparate de precizie electronică, optică, petrochimie, textile, mobilă, produse de lux).
Funcţia de transport a oraşului este dată de port, 21 de aeroporturi, metrou cel mai vechi metrou din lume – 1861 şi de Eurotunel.
În prezent, Londra este centrul administrativ al ţării, reşedinţa reginei, precum şi sediul Guvernului, al Parlamentului şi al puterii judecătoreşti. 
Oraşul are şi funcţie culturală, universitară, turistică. Cele mai mari atracţii ale oraşului sunt: Catedrala Saint Paul’s, biserica gotică a Mănăstirii Westminster, Palatul Eltham, Palatul Buckingham, Palatul Parlamentului, British Museum, Turnul Londrei, celebrul centru al afacerilor „City“, Hyde Park.

Situata in partea de sud-est, pe malul Tamisei, Londra este alcatuita din: The City of London (Cetatea Londrei - centrul financiar si de afaceri al Regatului) si The City of Westminster, care gazduieste Parlamentul si marea partea a vietii politice. Impreuna formeaza orasul cunoscut sub denumirea de Londra Mare, port la raul navigabil Tamisa. Initial, Westminster era un oras distinct, insa in secolul al XII-lea acestea s-au unit si au format cel mai mare oras al Angliei si totodata capitala acesteia.

 

Istorie

Londra a fost fondat ca si asezare civila de catre Imperiul Roman la aproximativ sapte ani dupa invazia din anul 43. Londra acelor timpuri ocupa o suprafata relativ mica. Dupa ce-a fost complet distrus de o invazie in anul 60 a fost rapid reconstruit in aproape 10 ani si a continuat sa se dezvolte intr-un ritm accelerat in urmatoarele decenii. Pana in secolul al doilea, Londra a ajuns la un grad inalt de dezvoltare si a inlocuit Colchester in calitatea sa de capitala a Britaniei ca provincie romana. In acele vremuri avea o populatie de aproximativ 60000 de locuitori. In perioada aceea au fost construite o multime de cladiri cu rol administrativ si militar cum ar fi Zidul Londrei si un fort care sa gazduiasca garnizoana orasului. In secolul al III-lea, Londinium a fost jefuit in repetate randuri de pirati saxoni. Prin in secolul al V-lea, Imperiul Roman se afla intr-un declin rapid iar in anul 410 ocupatia romana in Britania a luat sfarsit. Dupa aceasta, Londra acelor vremuri a decazut si ea puternic, pana ce la sfarsitul secolului era aproape abandonata.
Dupa abandonarea orasului dupa retragerea Romanilor, pozitionarea strategica a localitatii pe Tamisa, a facut ca aceasta zona sa nu ramana pustie multa vreme. Din secolul al VI-lea anglo-saxonii au inceput sa populeze zona. Mai tarziu, in secolul al VII-lea un centru de comert saxon, numit Lundenwic a fost fondat la cativa kilometri vest de Londra. Din secolul urmator atacurile vikingilor au devenit extrem de dese.
Invazia normanda a Britaniei din 1066 este de fapt inceputul Evului Mediu. William, Duce de Normandia il omoara pe regele englez Harold Godwinson in batalia de la Hastings. Sub William numit si “Cuceritorul” au fost construite mai multe forturi de aparare a Londrei printre care si “Turnul Londrei”. Comertul s-a tot dezvoltat in Evul Mediu si Londra s-a dezvoltat si ea ajungand de la o populatie de 15000 in 1100 la o populatie de 80000 in 1300.
Perioada Tudorilor din 1485 pana in 1603 a fost una dramatica pentru istoria Angliei. Trei dintre monarhii dinastiei Turdor au jucat roluri foarte importante in transformarea Angliei dintr-o tara relativ slaba in peisajul Europei, intr-o super putere ce avea sa domine mare parte din glob in secolele urmatoare. In aceasta perioada Londra a crescut foarte rapid in importanta printre centrele comerciale din Europa.

  • De-a lungul timpului Londra a suferit multe catastrofe si calamitati, cum ar fi epidemii de ciuma sau incendii devastatoare. Marea epidemie de ciuma din 1665 si 1666 a omorat in jur de 60000 de oameni, aproape o cincime din populatie. Imediat dupa marea epidemie de ciuma a urmat o alta mare catastrofa. Un incendiu devastator, care culmea a ajutat la curmarea epidemiei. Monumentul a fost construit pentru a comemora marea tragedie prin care a trecut Londra acelor vremuri.
  • Focul a distrus aproape 60% din oras, inclusiv vechea Catedrala Sf. Paul, 87 de parohii si Bursa. Cu toate ca o buna parte din oras a ars, numarul de vieti omenesti pierdute a fost surprinzator de mic; in jur de 16 oameni au fost omorati de flacari. La doar cateva zile dupa incendiu, au fost intocmite mai multe planuri de reconstructie printre care si cel al lui Chtistopher Wren. Aceste planuri nu au fost implementate, si majoritatea lucrarilor de reconstructie au urmat linia de urbanism a vechiului oras ce poate fi vazuta si astazi.
    Secolul al XVIII-lea a fost o perioada de dezvoltare rapida pentru Londra ca si pentru intregul regat. Momentele de inceput ale revolutiei industriale gasesc Londra cu un rol tot mai important in dezvoltarea Imperiului Britanic.

  • In timpul secolului al XIX-lea, Londra a devenit cel mai mare oras din lume si capitala a Imperiului Britanic. Populatia sa a crescut de la 1 milion in 1800 la 6.7 milioane un secol mai tarziu. In aceasta perioada, Londra devine cel mai important centru politic, financiar si comercial din lume. In aceasta pozitie nu a cunoscut rival pana in ultima parte a secolului cand Paris si New York au inceput sa-i pericliteze dominatia in aceasta pozitie. In calitatea sa de capitala imperiala, Londra a devenit un magnet pentru imigrantii din colonii si din partile mai sarace ale Europei.
  •  

    ANALIZA GEOGRAFICĂ

    • Clima Londrei este temperată, cu veri calde dar rareori toride, și ierni blînde. Vara, temperatura depășește rareori 33 °C (recordul absolut fiind 37,9 °C, înregistrat în 2003). Iarna, căderile de zăpadă sînt rare, iar stratul de zăpadă nu depășește în general 2 cm. În ciuda reputației de oraș "ploios", Londra primește anual circa 600 mm de precipitații, adică mai puțin decît, de exemplu,Roma sau Sydney. Datorită întinderii zonei construite, Londra este adeseori un microclimat, unde temperaturile sînt cu circa 5 °C mai ridicate decît în exterior, deoarece clădirile și betonul rețin mai bine căldura.
    • Este situata in Arhipelagul Marii Britanii si acoperă o suprafață de 1579 km². Acesta este cea mai mare unitate insulara a Europei, aflat in partea de vest a acesteia. Orasul este situat in Bazinul Londrei in partea sud-estica a arhipelagului.
    • Populația Londrei este de 7,825,200 locuitori

     

    Orașul

    City of London ("Cetatea Londrei") este centrul istoric al orașului, și în același timp cel mai important cartier financiar al Regatului Unit. Este administrat de către Corporația Londrei, condusă de Lordul Primar al Londrei. City-ul deține propriul corp de poliție, separat de Poliția Metropolitană. Populația permanentă a City-ului este de doar 7000 de locuitori, însă aici lucrează peste 300.000 de persoane.

    West End ("Capătul de vest" - al vechiului oraș) este districtul comercial și de divertisment al Londrei. Piața Trafalgar este cel mai important obiectiv. Oxford Street este una dintre cele mai cunoscute străzi pentru cumpărături, pe care se găsesc numeroase supermagazine celebre. Altă stradă cunoscută este Tottenham Court Road, pentru magazine de electronice, calculatoare și instrumente muzicale.

    City-ul și West End formează centrul Londrei ("Central London").

    Estul orașului a fost centrul industriei londoneze în secolul al XIX-lea. Bombardamentele germane din anii 1940, combinate, începînd din anii 1950, cu decăderea Portului londonez și mutarea industriei în afara orașului, au condus la abandonarea a numeroase clădiri și terenuri, și la un aspect al zonei în general dezolant. Organizarea Jocurilor Olimpice din 2012 în estul Londrei va oferi ocazia regenerării și creșterii atractivității zonei. Docklands, zona vechiului Port al Londrei, a fost un experiment reușit de regenerare.

    Vestul Londrei

    În vestul Londrei se găsesc cartiere rezidențiale de lux, cum ar fi Notting Hill, Kensington, Chelsea, parcuri precum Richmond (cel mai mare din Londra), precum și arene sportive ca Twickenham, stadionul de acasă al echipei naționale engleze de rugby. În White City se găsește cartierul general al BBC, iar mult mai spre vest, în burgul Hillingdon, se află aeroportul Heathrow.

    Sudul Londrei

    Sudul Londrei găzduiește districte variate, precum Wimbledon, cu parcul și arenele de tenis pe care se organizează Turneul de tenis de la Wimbledon, dar și Brixton, Peckham șiCamberwell, unde locuiesc comunități importante de afro-americani care au emigrat în anii '50-'70 din zona Caraibelor.
    La extremitatea estică, pe malul Tamisei, se găsește Greenwich, unde se află parcul cu același nume și Observatorul Regal din Greenwich, care marchează meridianul zero al lumii.

    Nordul Londrei

    Nordul orașului este o regiune mai deluroasă; multe din coline oferă vederi excelente ale orașului. Suburbii celebre sunt Islington, gazdă a clubului de fotbal Arsenal FC,Camden,Tottenham, Harringay.

     

    Afaceri

    Londra este un motor uriaș al economiei lumii. Londra a produs 365 miliarde $ în 2004 (17% din PIB-ul Regatului Unit), iar întreaga zonă metropolitană londoneză a produs circa 20% din PIB-ul Regatului.
    City-ul este cel mai mare centru financiar al Londrei, găzduind bănci, societăți de valori mobiliare, firme de asigurare, avocatură sau contabilitate. Un al doilea district financiar se dezvoltă în Canary Wharf, la est de zona centrală; este mai mic decît City-ul, însă nu mai puțin prestigios, găzduind de exemplu sediul central al HSBC.
    Mai mult de jumătate din firmele britanice din top 100 își au sediul central în centrul Londrei, și mai mult de 70% în zona metropolitană londoneză. 31% din tranzacțiile monetare ale lumii au loc în Londra; aici se vand și se cumpără mai mulți dolari decît în New York și mai mulți euro decat în toate celelalte orașe europene luate la un loc.
    Turismul este una din industriile cele mai importante ale Regatului Unit; peste 350 000 de persoane au lucrat în turism în 2003 doar în Londra.
    Deși portul Londrei este acum doar al treilea din Regatul Unit - și nu primul din lume, cum era odată - totuși este tranzitat de 50 milioane de tone de cargo pe an. Docurile se găsesc acum la Tilbury, în afara limitelor Londrei Mari.

    Transport

    Feroviar

    Piesa centrală a transportului public este London Underground—denumit în mod obișnuit de localnici "Tube", care prezintă doisprezece linii interconectate. Este unul dintre cele mai vechi, cele mai lungi, precum și cele mai întinse (vaste) sisteme de metrou din lume, datând din anul 1863. Sistemul înglobează prima linie electrică de metrou din lume, City & South London Feroviar, care și-a început serviciile în anul 1890. Metroul londonez transportă peste trei milioane de călători pe zi și peste 1 miliard de călători în fiecare an. Este cel mai lung sistem de metrou din lume, el rulând 244 mile pe sub străzile din Londra. Capitala britanică este primul oraș din lume cu cale ferată subterană, aceasta fiind deschisă în 1863.
    Londra dispune de trenurile de mare viteză Eurostar, care pornesc din gara St Pancras Internațional, având legături directe cu Franța și Belgia. Durata unei călătorii către Bruxelles este de 2h 15 min. și, respectiv 1h 51 min.. Cu ajutorul serviciilor Eurostar, Londra devine ,,mai aproape’’ de Europa continentală decât de restul Marii Britanii, datorită magistralei High Speed 1 care realizează legătura feroviară cu Tunelul Canalului Mânecii. Î

    Autobuze

    Rețeaua de autobuze din Londra este una dintre cele mai mari din lume, care funcționează 24 de ore pe zi, cu 8000 de autobuze, 700 de trasee pentru autobuze, precum și peste 6 milioane de pasageri care folosesc acest mijloc de transport în fiecare zi lucrătoare a săptămânii.Autobuzele roșii cu etaj sunt recunoscute pe plan internațional, și sunt o marcă de transport din Londra, împreună cu taxiurile negre și "Tube".

     

    Aerian

    Londra este un nod major de transport aerian internațional cu spațiul aerian cel mai mare din lume pentru un oraș. Opt aeroporturi folosesc cuvintele „Aeroportul Londra” în numele lor, dar cel mai mult trafic trece prin unul dintre cele cinci mari aeroporturi. Aeroportul Londra Heathrow este cel mai aglomerat aeroport din lume, pentru traficul internațional, și este principalul nod al transportatorului-fanion al țării, British Airways. În martie 2008, a fost deschis terminalul al cincilea și se ia în calcul deschiderea unui al șaselea terminal.